יום שבת, 7 בספטמבר 2013

הכיתה ההפוכה
בקורס שילוב טכנולוגיות תקשוב ולמידה בהנחיית המרצה ד"ר אתי כוכבי, שוחחנו על מודל הכיתה ההפוכה אשר הופך את היוצרות. הלומדים צופים בבית, בזמנם החופשי בין השיעורים, בחומרים מוקלטים וקוראים תכנים שמהווים ידע תאורטי של השיעור וכאשר מגיעים לשיעור בכיתה הלמידה הופכת לפעילה, זמן השיעור מנוצל לרמות גבוהות של למידה: יישום, דיון וניתוח, סינתזה וכו', ביחד עם המרצה / המורה.
רעיון הכיתה ההפוכה הפך נפוץ בעקבות פרנק סלמאן קהאן אשר בשנת 2004 החל להכין סרטי וידאו קצרים והעלה  אותם ליוטיוב, כדי לסייע לבני משפחתו הצעירים בהכנת שיעורי הבית שלהם במתמטיקה. מאז הוא הקים את אקדמיית קהאן. אקדמיה המציעה לימודים אונליין.  לטענת קהאן בזמן שהתלמידים צופים בסרטונים בבית ניתנת להם האפשרות להאזין ולצפות בהרצאות פעם אחר פעם ולעצור בקטעים מסוימים על פי הצורך. זהו יתרון משמעותי בדרכי הלמידה של התלמידים והסטודנטים כאחד. הוא מאמין שלאחר הצפייה בסרטון בבית הכיתה תהפוך למעבדה פעילה מבלי לשנות את תכני הלימוד המקוריים. בכיתה תהיה התייחסות לבעיות סבוכות, עבודה בקבוצות, מחקר, שיתוף פעולה ויצירה. כל זאת על בסיס ההרצאה שהלומדים צפו בווידאו בבית ועל בסיס הפרשנות האישית של כל תלמיד מהלמידה העצמית.
אך האם מודל הכיתה ההפוכה יתאים לכל אחד? לחלק מהתלמידים יקח זמן רב יותר להסתגל מאחרים. יהיו תלמידים שלא יכינו שיעורי בית. היעדר הקשר פנים מול פנים של המורה עם התלמידים והפן הרגשי הלקוי בחסר מכיוון שהמורה אינו יכול להגיב בדיבור בזמן צפייה בסרטון מהווה חיסרון. גם אנו ציבור המורים צריכים להבין שהסרטונים אותם אנו מעלים לרשת בשביל התלמידים  צריכים להיות מרתקים, קצרים וברורים ושלתלמידים תהיה גישה לסרטונים מכל מחשב בעל גרסאות שונות.
נקודה נוספת למחשבה הינה, כיצד אנו מציגים נושא חדש לתלמידים?


לסיכום הייתי שמחה אם לכל התלמידים תהיה גישה למאגר עשיר של חומרי למידה, יהיו להם תשתיות וציוד  בבית ובכיתה, אך אל לנו לשכוח שגם אם תלמידנו זוכים לכל זאת עדיין הם זקוקים למורה המכוון ללמידה ומורה  היוצר מוטיבציה בקרב תלמידיו.


מקורות
תמונה

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה